Vad är en kontantinsats?

Förr i tiden vart det möjligt att vid större köp och investeringar ta ett lån som täckte alla kostnader. Alltså 100 % av köpet. Eftersom detta gav majoriteten av människor möjligheten att låna till t.ex. ett hus, utan att själva behöva betala något direkt, var det också många som gjorde detta, även de som kanske inte riktigt hade råd och troligtvis inget skulle kunna betala tillbaka lånet. Lån som inte betalas tillbaka är förluster för banker och därmed något som sätter käppar i hjulet för landets ekonomi.

För att motverka att inte berättigade tog alltför stora lån kom man fram med vad som idag kallas “kontantinsats.” En kontantinsats är alltså privatpersonens del av den direkta betalningen. Hos banker och låneinstitut har du möjlighet att låna upp till ett bestämt värde av köpet. Resten måste du själv betala som bevis på att du faktiskt har en chans att betala tillbaka pengarna du lånat.

Idag har olika banker och låneinstitut designat andra lån som är till för att även täcka kontantinsatsen. Att låna till kontantinsats är idag väldigt vanligt och den ända skillnaden från förr då lånande man hela summan är att det idag blir dyrare för låntagaren.

Att låna till kontantinsatsen för sitt bostadsköp är inte ett billigt lån. Det kan vara värt att fundera en extra gång om man kanske måste välja att köpa en billigare lägenhet eller hus istället för att skuldsätta sig onödigt mycket. Kanske klarar man sig på mindre yta än man tror?